O NAMA

ARhiMedia grupa je neformalna istraživačka grupa u oblasti primene informacionih tehnologija u predstavlajnju i očuvanju nacionalne istorijske, kulturne, naučne i tehničke baštine Srbije. Grupa deluje u okviru Laboratorije za računarsku inteligenicju i informacone tehnologije (CIIT Lab) Elektronskog fakulteta u Nišu, a radi na realizaciji zadataka u okviru šireg projekta digitalizacije nacionalne baštine koji se realizuje u Matematičkom institutu SANU u Beogradu.

Naziv grupe izveden je iz kombinacije ključnih reči u oblasti delatnosti grupe Augmented Reality, Archive, Archaeologia, Multimedia.

Osnovno jezgro istraživačkog tima čine dr Dušan Tatić, Marko Jovanović i Jovan Stojanović, pri čemu ogromnu pomoć dobijaju od strane većeg broja spoljnih saradnika i savetnika ArhiMedia grupe. Radom grupe rukovodi dr Radomir S. Stanković, redovni profesor Elektronskog fakutleta u penziji i naučni savetnik Matematičkog inistuta u penziji, koji je i osnivač grupe u okviru nastavka istraživanja u oblasti uvođenja novih oblika rada na univerzitetu. U tom smislu grupa je formirana 2012. godine, a proizašla je iz profesionalnih studentskih klubova 3D Arheologija i GNU na Univerzitetu koji su radili od 2005. godine u okviru CIIT Lab.  Ovi klubovi okupljali su istraživače iz oblasti navedenim u njihovim nazivima na realizaciji različitih zadataka. ARhiMedia grupa ima suprotan cilj, okuplja saradnike različitih interesovanja i znanja na realizaciji jednog zadatka, primeni informacionih tehnologija u oblasti digitalizacije nacionalne baštine. 

ARhIMedia grupa sledi i promoviše princip otvorene laboratorije i u tom smislu, pored studenata i saradnika Elektronskog fakulteta, prihvata kao saradnike sve zainteresovane za rad u ovoj oblasti na opštu korist društva bez obzira na trenutni status, starosno doba, prethodno obrazovanje, ili angazovanje na drugim područjima. U tom smislu, radi realizacije konkretnih zadataka, ARhiMedia grupa ostvaruje saradnju sa različitim stručnim i privrednim subjektima, medju kojima se posebno ističu studio Dragon Multimedia Group i kompanija IdeaMarker.

NAŠ TIM

prof. dr Radomir Stanković
dr Dušan Tatić
Jovan Stojanović
Marko Jovanović

SAVETNICI I SPOLJNI SARADNICI

 

Aleksandar Mihajlović

Aleksandar Simić

Aleksandar Zdravković

Dejan Todosijević

Đorđe Manoilov

Dragana Milojković

Dušan Andrejević

Dušan Gajić

Igor Mihajlović

Jasmina Obradović

Mile Zlatanović

 

Miloš Radmanović

Miloš Stošić

Nemanja Jovanović

Nemanja Savić

Nemanja Spasić

Nemanja Živković

Nikola Arsić

Nikola Gajić

Nikola Vitanović

Smiljana Demay

Stanislav Stanković